Ziekmelden en social media

21-07-2010 § 1

Ooit, lang geleden, werkte ik bij PTT Post. Als medewerker grootzegelverkoop. Mooi woord: grootzegelverkoop, afgekort GZV. Het was de afdeling waar alle postzegels voor de provincies Groningen en Drenthe lagen opgeslagen. Samen met strippenkaarten, viskaarten en wat we destijds nog meer verhandelden. We verzamelden alle aanvragen van alle loketmedewerkers op één grote verzamelaanvraag, haalden dat uit een enorme beveiligde ruimte, en splitsten die verzamelaanvraag dan weer uit naar de kleine aanvragen. We waren er met vier mensen een hele dag mee zoet. Computers bestonden in een kantoorsituatie niet. Wij rekenden uit het hoofd of met een rekenmachine.

Het was een verantwoordelijke taak, je mocht niet te dom zijn om er te mogen  werken. Maar tegelijkertijd was het knap onnozel werk, dus na de grote rekenexercitie in de ochtend, vermaakten we onszelf en elkaar met radio 3 en een hoop geklets. We kenden iedereen en iedereen kende ons. Dus we hadden veel uit te wisselen. Wij wisten wie er ziek was, wie er zwanger was, wie wanneer met pensioen ging en welke relaties het niet haalden. Erg verheffend was t niet, maar onderhoudend was het wel.

Regelmatig gingen zieke collega´s over de tong. Je had echte zieken en dat was erg. Je had zieken die eigenlijk vrij hadden gevraagd en dat niet hadden gekregen. Je had zieken die dat risico niet namen en zich ziek meldden als ze eigenlijk vrij hadden willen vragen. De laatste twee groepen waren interessant. Wat ging die persoon doen? Zou de bedrijfsarts misschien langsgaan of de chef? Soms wist je dat zo’n zieke erbij kluste, andermans tuin bijhield tegen betaling, of een dag eerder met vakantie ging. We lapten niemand erbij maar we vonden er van alles van.

Waarom vertel ik dit allemaal? Onlangs verscheen in het nieuws een bericht van iemand in de VS die zich had ziek gemeld bij zijn werkgever. Vervolgens ging hij naar een groot feest en maakte daar foto’s, ook van zichzelf. Die plaatste hij op facebook en kennelijk was zijn baas een van zijn facebookvrienden. De baas zag wat de zieke had uitgespookt, sprak hem erop aan en zette hem op straat. En dat nieuws haalt dan de media in Nederland. Het is klaarblijkelijk een eye opener: dat kan je beter niet doen, feestfoto’s op facebook zetten als je officieel ziek bent. Weer een gevaar van social media blootgelegd!

Toe nou toch, er is niets nieuws onder de zon, en gevaarlijk is het ook niet. Je moet je niet ziek melden als je dat niet bent. En als je het dan toch doet, moet je er niet mee te koop lopen. Niet via social media, maar ook niet zichtbaar als klusser in je tuin. De bedrijfsarts kan nog steeds langskomen, of een vriendelijke manager met een fruitmand.

§ Eén reactie